Over Vroom en Dreesmann

(Klik op de foto's voor een vergroting)

Warenhuisketen V&D is failliet. Onderhandelingen mochten helaas niet meer baten, en duizenden medewerkers staan op straat. Na meer dan honderd jaar komt er een einde aan de eerste moderne winkelketen van Nederland.

Vroom en Dreesmann

Aan het einde van de negentiende eeuw kregen de twee Amsterdamse zakenlieden Willem Vroom en Anton Dreesmann een idee: wat als ze een winkel oprichtten waar men tegen lage en vaste prijzen inkopen kon doen? Destijds was het gebruikelijk om altijd korting te krijgen. Ook namen ze het besluit om samen partijen goederen bij fabrikanten in het buitenland in te kopen. De samenwerking leidde op 1 mei 1887 tot de oprichting van Vroom & Dreesmann (V&D). De zaak bleek een groot succes en al snel volgden filialen in heel Nederland, waaronder Rotterdam (1892), Den Haag (1893), Haarlem (1896), Utrecht (1898) en Venlo (1912). Aan het begin was de V&D een familiezaak. Elk mannelijk familielid volgde een opleiding bij Dreesmann om daarna een eigen vestiging ergens in het land te gaan leiden. Daarbij kregen ze de helft van de aandelen om financieel verbonden te raken met de eigen vestiging.

Moderne wereld

In 1912 opende de V&D het eerste echte moderne warenhuis in Nederland in de Kalverstraat. Het voor die tijd gigantische pand stond bol van de technische snufjes en had meerdere liften, een lichthal en een telefooncentrale. In de twintigste eeuw werd de V&D met tientallen vestigingen een begrip in Nederland. Groningen kreeg pas in in de jaren vijftig een V&D, omdat een broer van Willem Vroom een andere zaak had in de stad en geen concurrent wou zijn voor de succesvolle zakenmannen.

Warenhuis aan het wankelen

De V&D heeft in haar bestaan goede en slechte tijden gekend. De situatie uit 1991 vertoont veel overeenkomsten met nu. Ook toen had het concern te maken met grote financiële problemen. De V&D kon niet aan de betalingsverplichtingen voldoen en vroeg het personeel loon in te leveren. Uiteindelijk liep het toen goed af.

“Bij het reorganisatieplan van V&D zijn 1100 van de 16.000 banen betrokken. Daarvan moeten er 450 verdwijnen. De directie heeft beloofd al het mogelijke te doen om de betrokken werknemers aan de slag te houden, maar de bond eist de garantie dat niemand in de ww terechtkomt.
Bovendien wil het personeel niet, zoals bij eerdere reorganisaties, opnieuw loon inleveren: de loonsverhoging in de nieuwe cao moet overeenkomen met de gemiddelde stijging in het bedrijfsleven. Het inleveren van 6,5 atv-dagen, zoals door V&D gevraagd, wijst het personeel eveneens af.”

Uit: Het Reformatorisch Dagblad, 15 oktober 1991

Einde?

Door de mogelijkheid om te kopen op het internet en de komst van goedkope ketens als de Primark heeft de V&D het de afgelopen jaren erg moeilijk. Restyling door Jan des Bouvrie in 2003 en de presentatie van een nieuw logo in 2007 deed de situatie niet veranderen. Vier jaar geleden werd de keten overgenomen door het Amerikaanse Sun Capital Partners, die het aantal winkels wilde verdubbelen. Maar de afgelopen jaren is er slechts één winkel bijgekomen en het verlies verdubbelde in 2013 naar 42 miljoen euro. In februari 2015 kwam er een definitief einde aan het succesverhaal van Willem Vroom en Anton Dreesmann.

Historische cijfers V&D:

• 1887 oprichting Vroom en Dreesmann.
• 1934 overlijden Anton Dreesmann.
• 1999 Fusie van Vendex met KBB (hieronder vielen Bijenkorf en Hema).
• 2000 overlijden Anton Dreesmann (de kleinzoon van de oprichter) hoofd van Vendex.
• 2003 sluiting aantal filialen waaronder Venlo en Valkenswaard.
• 2006 Vendex KBB komt in handen van Maxeda.
• 2007 introductie nieuw logo.
• 2008 opening webwinkel.
• 2010 overname door investeringsmaatschappij Sun European.
• 2015 De V&D verkeert wederom in zwaar weer, de inkomsten dalen en vestigingen moeten worden gesloten.
• 2015 V&D vraagt uitstel van betaling aan.
• 2016 V&D gaat failliet.